Viveiro

History

Although many archaeological and historical evidence indicate clearly the existence of Celtic and Roman settlements, it was not until the 12th and 13th centuries when the town of Viveiro was properly born.

Monuments

  • Convento concepcionista Gruta de Lourdes

  • Iglesia de Sta. Maria del Campo

  • Iglesia de San Francisco

  • Colegio Insigne Maria Sarmiento

  • Puente de la Misericordia

  • Casa de los Leones

  • Plaza Mayor

  • Puerta de Carlos V

  • Porta da Vila

  • Placiña da Herba

  • Callejón del Muro

  • Convento de Valdeflores

  • Capilla del Ecce-Homo

 

Routes

Hiking is an popular activity, affordable by everybody. Its main purpose is to enjoy watching nature. Its main objective is to promote the contact with nature and respect the environment. Routes:

  • Silvarosa

  • Monte Faro

  • San Roque y Dª Urraca

  • Souto da Retorta

  • Pozo da Ferida

  • Monte Castelo

  • Condaoso

 

For those who believe in a different kind of tourism, who enjoy the historical and cultural heritage of nature and local traditions, will find a unique place in this corner of the Lugo coast. Here you have some programmed itineraries in which, besides knowing Viveiro, you will be able to visit other nearby attractions to the municipality.
  • Ruta por la costa de A Mariña

  • Ruta por el interior de A Mariña

  • Ruta de San Andrés de Teixido

 

Gastronomy

From the excellent geographical situation of Vivero, combining sea, river and fields, its gastronomy has a great amound and variety of high quality products.

  • Seafood: Percebes, camarón, langosta, lubrigante, centolla, nécora, almejas, coquina, mejillón, berberecho, vieira …

  • River fish: Trucha, salmón, reo, anguila

  • Sea fish: Lenguados, rodaballo, lubina, mero, besugo, merluza, salmonete, congrio, sardina, chicharro, bonito, calamar, chipirón, raya …

  • Meat: Ternera, cerdo, cordero, cabrito

  • Typical meals: caldo, sopas de marisco y pescado, pulpo, callos, empanadas, caldeiradas y parrilladas de carnes y pescado. Also:

  • Sea food: navajas al lambe-lambe y con arroz

  • Fish: merluza del pincho a la gallega, bacalao con verdura, arenques con castañas, parrochas en tarteira y sobre todo bonito en rollo.

  • Meat: pastelones de pollo y de carne, torresmos con cachelos y carne en rollo.

  • Desserts: tarta de Viveiro (almendra y cabello de ángel), chulas y almendrados.

  • Liquors: licor de guindas y licor de cerezas.

Beaches

Si bien la extensión del litoral vivariense se limita a su ría, que en su desembocadura va desde la punta vigía del Vicedo hasta la de A Roncadoira, su oferta es rica y variada con arenales de distinta configuración, capacidad e incluso, tipo de arena: desde hermosas y extensas playas a pequeñas y recogidas, todas ellas orgullo del norte galaico.

  • Playa de Covas

  • Praia de Covas - Viveiro

  • Playa de Area

  • Praia de Area - Viveiro

  • Playa de Sacido

  • Praia de Sacido

  • Playa de Abrela

  • Praia Abrela

  • Playa de Portonovo

  • Praia de Portonovo - Viveiro

  • Playa de Celeiro
  • Praia de Celeiro